2024-09-18 13:11

A június 17-én és 18-án Koszalinban tartott találkozókon a 9 EU4Dual egyetem rektorai találkoztak, és tájékoztatást kaptak az EU4Dual szövetség folyamatos fejlesztésével kapcsolatos fejleményekről.


 

Az EU4Dual szövetség bejelentette a Közös Duális Felsőoktatási Modell bevezetését, amely egy nemzetközi szintű megközelítés a duális képzésre. A modell célja, hogy a gyakorlati tanulás legalább 20%-a munkahelyi környezetben történjen, és ezt a felsőoktatási intézmények, munkahelyi partnerek és hallgatók közötti két- vagy háromoldalú megállapodások szabályozzák. A gyakorlati fázisokhoz meghatározott tanterv tartozik, amely lefekteti a megszerzendő készségeket és kompetenciákat, és a tanulási eredmények elismerésre kerülnek az intézmények által.

A Közös Duális Modell nemzetközi szinten először alkalmazható bármely európai felsőoktatási programban, ezáltal lehetővé téve a duális oktatás elterjesztését az egész kontinensen. A szövetség tagjai terveik között szerepel meglévő programjaik átalakítása a közös modell alapján, tíz új duális program elindítása, valamint hat új európai közös duális program megvalósítása.

A modell kiterjesztésének érdekében a rektori tanács elfogadta egy duális oktatási minősítési program elindítását, amely iránymutatásokat, tanácsadást és oktatói képzést is magában foglal. Ezzel bármely intézmény hitelesítheti programjait a közös modell alapján. Továbbá, hat új partnerintézményt vonnak be az együttműködésbe, amelyek részt vehetnek a közös mobilitási, tanulmányi és kutatási programokban. A szövetség évente megrendezi a duális képzésről szóló konferenciáját és egy kapcsolódó folyóiratot is elindít.

Az EU4Dual a következő év során önálló jogi entitásként fogja működtetni a Közös Duális Modell globális szintű terjesztését, így támogatva a duális felsőoktatás világszintű elterjedését.