2024-08-28 09:31

A kecskeméti Neumann János Egyetem adott otthont az EU4Dual Rektori Konferencia éves találkozójának, amelynek végén a 9 egyetem szövetségét, egységét és jövőjét szimbolizáló örökzöld fenyőfát ültették el az egyetemek rektorai a CAMPUS épületének előkertjében.

Harmadik EU4Dual rektori tanácskozás

Az EU4Dual Rektori Tanácsa 2023. november 06-án és 07-én, a kecskeméti Neumann János Egyetem épületében tartott ülésén számot vetett a szövetség első tíz hónapos tevékenységéről, és összehangolta a működés második évére vonatkozó terveket.

A rektorok megállapították, hogy az első évet az intézményeink közötti együttműködés elmélyülése jellemezte minden szinten - irányítási, működési és tudományos szinten. Mindegyik intézményünk megteremtette a szükséges struktúrákat és politikákat a jövőbeli munka megalapozásához és új együttműködési kezdeményezések elindításához.

Elismeréssel adózunk az első időszakban részt vevő valamennyi partner erőfeszítéseiért. Jóváhagytuk a közös mesterszakok keretrendszerére és a duális tanulmányi modellre vonatkozó alapelveket. Oktatói és kutatói hálózatunk jelenleg több mint 150 tagot számlál.

Az eddigi eredmények alapján a szövetség most már készen áll arra, hogy az előkészítő szakaszból a működési szakaszba lépjen - az első szolgáltatásokat kínálva a hallgatóknak, oktatóknak és vállalatoknak Európa-szerte. Ezt az új fázist két új pozíció - Virpi Laukkanen akadémiai igazgatói és Brigitte Ilg nemzetköziesítési vezetői pozíciójának megválasztása - fogja támogatni.

A szövetség a következő 6 hónapban:

  • bejelenti egy specializált közös duális mesterképzés struktúráját és összetételét, amelyre a beiratkozás 2024 negyedik negyedévében indul,
  • előkészíti a második interdiszciplináris közös duális mesterképzés megszervezésének első lépéseit,
  • 4 világítótorony-kutatási kezdeményezés köré együttműködésre és finanszírozásra törekvő tudományos csoportokat alakít,
  • a duális tanulmányok kiválósági központjának elindítása, amelynek feladata a duális tanulmányok minőségi keretének meghatározása és létrehozása,
  • az első téli iskola megrendezése az ESTIA-ban 2023 novemberében,
  • 2024 áprilisában Máltán megszervezi a duális tanulmányokkal foglalkozó első konferenciát.

Megerősítjük elkötelezettségünket, hogy a duális felsőoktatás csúcsminőségű referenciájává váljunk, és a világ legnagyobb integrált duális oktatási intézményét alakítsuk ki. Belsőleg ez az intézményeink és programjaink közötti hallgatói és oktatói mobilitás megháromszorozásában fog megnyilvánulni. Külsőleg vállaljuk, hogy a duális képzési modellt világszerte népszerűsítjük a duális tanulmányok minőségi címkéjének kifejlesztése révén.

Hangsúlyozzuk e kezdeményezés fontosságát minden egyes intézményünk átfogó stratégiája szempontjából. Köszönetet mondunk minden félnek, aki az eddigi eredményeket lehetővé tette.

A szövetség elfogadott céljainak megvalósítása érdekében megbízzuk az akadémiai tanácsot és annak megfelelő bizottságait, hogy az intézmény működéséhez szükséges stratégiák kidolgozását helyezzék előtérbe, és a munkacsomagokban fokozzák a különböző operatív csoportok igényeire való reagálást.

Hangsúlyozzuk, hogy minden munkatársnak továbbra is erősen összpontosítania kell a céljaink teljesítésére. A bürokrácia nem állhat közös céljaink elérésének útjába. Felkérjük a személyzet bármely tagját, hogy a folyamatos gyors előrehaladás biztosítása érdekében haladéktalanul vesse fel a felső vezetésnek a fennakadásokat.

A szövetség hosszú távú jövőjére vonatkozó terveket is elkezdtünk készíteni. A rektorok első megbeszéléseket folytattak a szövetség jövőbeli jogi formájáról, valamint létrehoztak egy tanácsadó testületet, valamint ágazati és regionális konzultatív tanácsokat, hogy segítsék a tervezést.