2023-07-24 12:52

Az EU4DUAL Szövetség, mely Európa kilenc vezető duális egyetemi intézményének példátlan együttműködése, örömmel jelenti be első munkatervének elfogadását a 2023. június 19-én és 20-án Máltán megtartott találkozón. A szövetségben kilenc intézmény fogott össze, hogy megtervezzék a szövetség küldetésének és jövőképének megvalósítását, és megszervezzék egyetemeik hozzájárulását a szövetség működéséhez.

Küldetésünk és jövőképünk

Küldetésünk, hogy a duális felsőoktatást a felsőoktatás jövőjévé tegyük a gazdasági, környezeti és társadalmi kihívások kezelésére.Célunk, hogy a duális felsőoktatás csúcsminőségű referenciája intézményévé váljunk. Megalakítjuk a világ legnagyobb integrált duális felsőoktatási intézményét, egy multicampusos, multidiszciplináris intézményt, amely elkötelezett a tudományos szféra, az iparágak és a régiók közötti szoros integráció mellett.Szövetségünk három cselekvési tengely mentén szerveződik, melyek a következők: A munka jövője, A zöld gazdaság és Az egészséges életmód.

Az alakuló gyűlés legfontosabb eseményei

A Máltai Művészeti, Tudományos és Technológiai Főiskola (MCAST) találkozóján a Szövetség megválasztotta új főtitkárát, John L. Harrist. John L. Harris több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik az ipar, a vállalati diplomácia terén több kontinensen.A közgyűlés elfogadta az első év munkatervét. 2023-ban kiemelt prioritás lesz az irányító testületek létrehozása, így létrejön a Tudományos Tanács, a Hallgatói Tanács, az Ipari Kapcsolatok Tanácsa és a Tanácsadó Testület. Emellett a Szövetség kutatási programba kezd, amely első szakaszában az európai duális felsőoktatás módszereit és hatásait vizsgálja.A szövetség 2023 végéig meghirdeti az első duális joint master képzéseket, valamint az első mikrotanúsítvány-katalógust, amely kurzusai összetételében már a munka jövőjére, a jövő munkájára összpontosít. 2023-ben megalakul a Duális Tanulmányok Kiválósági Központja, mely az intézmények duális tanulmányokkal kapcsolatos szaktudását és szakmai tapasztalatát egyesíti a duális modell népszerűsítése céljából. Ennek első nagy eredményeként 2024 elején Máltán konferenciát szervezünk a duális felsőoktatásról.A 2023-24-es tanév kezdetétől a 9 intézmény hallgatói és munkatársai további szakmai lehetőségekhez jutnak az EU4DUAL hálózaton belül, valamint számos új kutatási projektben vehetnek részt a zöld átálláshoz és a munka jövőjéhez kapcsolódó területeken.Biztosak vagyunk abban, hogy közös erőfeszítéseink innovatív megoldásokat fognak eredményezni a ma és a holnap előttünk álló kihívásainak kezelésére.